Brother Fire, Sister Water

Søndag den 19. oktober 2014 kl. 16:30
Pris: 100,-

"Vær priset, min Herre, gennem Broder Ild ved hvem du oplyser natten; han er smuk og frydefuld, magtfuld og stærk. Vær priset, min Herre, gennem Søster Vand; hun er nyttig og ydmyg, dyrebar og ren" - Frans af Assisi, Solsangen

 ”Brother Fire, Sister Water” præsenterer to sammenvævede sæt af musik fra to forskelligere traditioner og to forskellige perioder. 

 Første sæt er et fint spind af musik fra det 13. århundredes Italien og det 14. og 15. århundredes England. Her finder vi blandt andet en kraftfuld Gloria-sats udelukkende for mandsstemmer af Leonel Power og den smukke og skrøbelige Solsang af Frans af Assisi, der er at regne blandt middelalderens fineste poesi. 

 Det andet sæt i programmet består af en række Alliluja satser af den yngre georgiske komponist Nino Janjgava. Hun har et fascinerende tonesprog med base i den georgiske folketone. Hendes satser er flettet sammen med den nyligt afdøde John Taverners to meditative satser "The Lamb" og "Funeral Ikos" og Arvo Pärts kraftfulde udladninger i "Bogoroditse Dyevo" og "Two Slavonic Psalms". John Taverner afviste avantgarde strømninger og genoplivede ældre traditioner som en vej til at forenkle sit musikalske sprog og kommunikere med publikum på en mere direkte, følelsesbetonet måde. Den estiske mester Arvo Pärt, som mange måske ellers forbinder med den tyste og inderlige katolicisme, viser her den mere eksplosive slaviske dimension af sit virke i en sublim fusion af smerte og ekstase.

PROGRAM:

Laudario di Cortona Venite a laudare
Anon. English C14 Beata viscera
Laudario di Cortona Laude novella sia cantate
Leonel Power (d. 1445) Gloria
Laudario di Cortona Oimè lasso e freddo lo mio core
Anon. English C14 Doleo super te
Laudario di Cortona Sia laudato San Francesco
Anon. English C14 Thomas gemma Cantuarie / 
Thomas cesus in Doveria
Laudario di Cortona Cantico del Sole (Frans af Assisi)
Pause  
Nino Janjgava (b. 1964) Aliluias: 1, 5, 11 (fra 17 aliluias)
John Tavener (1944-2013) The Lamb
Nino Janjgava Aliluias: 7, 8
Arvo Pärt (b. 1935) Bogoroditse dyevo
Nino Janjgava Aliluias:  3, 4
John Tavener Funeral Ikos
Nino Janjgava Aliluias: 2, 6
Arvo Pärt Two Slavonic Psalms

Dirigent: