The Nordic Choir Expedition - Tenso Days: Ars Nova Copenhagen

Tirsdag den 25. oktober 2016 kl. 17:30
Pris: Gratis
Arrangeret af: Ars Nova Copenhagen

De bedste kor i Norden har sat hinanden stævne i Trinitatis Kirke, hvor publikum over en uge kan høre kormusik fra mange steder og mange tider – ikke mindst vores egen. Festivalen bliver en virtuos opvisning i den fornemme nordiske kortradition og giver mulighed for at dykke ned i et klangspektrum, der går fra Nordic Cool til dybe sonore klange – fra lysende transparens til varm, fortættet lyd.

The Nordic Choir Expedition er en nordisk korfestival, som i efteråret 2016 på skift finder sted i Oslo, Helsinki, Stockholm og København. Ved festivalen kan publikum indenfor få dage opleve den mest omfattende samlede live fremvisning til dato af det ypperste indenfor nordisk professionel kor- og ensemblesang. De deltagende ensembler er Ars Nova Copenhagen, Helsinki Chamber Choir, Det Norske Solistkor og Eric Ericsons Kammerkör – et fra hvert land. I København bliver festivalen endnu flottere, idet DR VokalEnsemblet og Ars Nova Copenhagen sammen er værter for den første danske udgave af Tenso Days. Hermed kan festivalen i København præsentere endnu et nordisk elite-vokalensemble og i alt 5 koncerter, hvor ny kormusik fra hele Norden sættes overfor værker fra det internationale repertoire. Programmet omfatter desuden en workshop for unge komponister, en paneldiskussion om nordisk kormusik og et samarbejde mellem tre af ensemblerne om opførelsen af en berømt 40-stemmig motet af Thomas Tallis.

Tenso er et middelalderligt provencalsk ord, som dækker over en særlig genre af trubadursang. To eller flere trubadurer, datidens sangere, komponister og digtere, tager emner op, som de forsvarer i poesi og sang. Moralske emner eller kærlighed er som regel inspirationen. Tenso network består af 20 af Europas bedste professionelle kor, der alle deler et stort engagement i nutidig a cappellasang. De kommer fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland, Polen, Kroatien, Slovenien, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien, Portugal og Irland. Korene arrangerer musikfestivaler, Tenso Days, flere gange årligt rundt i Europa, og de bestiller ny kormusik, arrangerer master classes for unge dirigenter og unge komponister, de har etableret et kammerkor for unge sangere, og de arrangerer Professional Days for kunstneriske ledere, dirigenter som administrative.

Vores bidrag til The Nordic Choir Expedition er programmet "Sunt Lacrimae Rerum"

Vores koncert-titel er en berømt frase fra Virgils Aenide. I Carthago besøger Aeneas et Juno-tempel og ser et vægbillede, der viser centrale skikkelser fra den Trojanske krig - den krig, der har drevet ham til denne fremmede kyst som en flygtning. Han bliver rørt til tårer og indser, hvordan dødelige ting rører ånden og at 'der er tårer i hjertet af ting". Og der er her, at han først tør håbe på sikkerhed og finder tro på sit forliste held.

Musikken vi synger i den første del af koncerten rummer tre klagesange: Kong David begræder sin søn Absolons død i kamp; Dufays klagesang over Konstatinopels fald til Tyrkerne i 1453; og Rakels klagesang over sit døde barn, et af mange dræbt af Kong Herodes mænd ved barnmordet i Betlehem. Disse er omkranset af to Mariasange af den fransk-flamske komponist Jean Mouton, som udtrykker den dyrebare skønhed og håbet fremkaldt af en barnefødsel.

Disse referencer til splid mellem folk af forskelllige religioner og flygtningens kår er valgt med overlæg for at spejle nogle af de temaer, der er i Line Tjørnhøjs udvidede 'rapport' over civilisationens tilstand ved begyndelsen af vores nye årtusinde. Et værk skrevet specielt til Ars Nova.

Komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen, hvem Ars Nova har haft en særdeles tæt relation til, døde tidligere denne sommer. For at mindes Pelle og hylde hans fantastiske musik, afslutter vi vores koncert med et af de fineste værker han har skrevet til os: Three Stages. Dette er et værk i tre sektioner, der åbner som et musikalsk tæppe af københavnske gaderåb (der citerer Berios Cries of London forbigående), der så sammenflettes med en sonnet af Shakespeare, Janequins Chant des Oiseaux, foruden andre mere lokale tilføjelser, som eksempelvis Højt på en gren en krage. Hvor vi får lejlighed til at høre kragen!

Ved slutningen af vores koncert får vi selskab af Helsinki Chamber Choir og DR VokalEnsemblet. Under ledelse af Paul Hillier opfører de tre ensembler i fællesskab Thomas Tallis’ berømte motet Spem in alium for otte 5-stemmige kor, fordelt ud over hele kirkerummet. Det er i sagens natur uhyre specielt at kunne opleve dette 40-stemmige værk.

PROGRAM:

Del I  
Musik fra middelalderens Frankrig  
Jean Mouton (1459-1522) Ave Maria Virgo Serena
Anon. 14. århundrede Doleo super te - Absolon, fili mi
Guillaume Dufay (1397-1474) Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae
Anon. fra Livre des Jeux de Fleury Rachel plorans
Jean Mouton Nesciens Mater
Del II  
Line Tjørnhøj (*1960) Art Vox Reportage - on civilisation 2.0 (2014)
Pelle Gudmundsen-Holmgreen (1932-2016) Three Stages
   
kort pause  
   
Ars Nova Copenhagen, Helsinki Chamber Choir & DR Vokalensemblet  
Thomas Tallis (1505-1585) Spem in alium

Dirigent: