The Nordic Choir Expedition, Helsinki

Lørdag den 27. august 2016 kl. 16:00
Læs anmeldelser

Som en del af The Nordic Choir Expedition, hvor de bedste vokalensembler fra Norge, Sverige, Finland og Danmark besøger hinandens hjembyer, kommer Ars Nova til Oslo på visit hos Det Norske Solistkor. Vi fremfører programmet 'Sunt Lacrimae Rerum'.

Vores koncerts titel er en berømt frase fra Virgils Aenide. I Carthago besøger Aeneas et Juno-tempel og ser et vægbillede, der viser centrale skikkelser fra den Trojanske krig - den krig, der har drevet ham til denne fremmede kyst som en flygtning. Han bliver rørt til tårer og indser, hvordan dødelige ting rører ånden og at 'der er tårer i hjertet af ting". Og der er her, at han først tør håbe på sikkerhed og finder tro på sit forliste held.

Musikken vi synger i den første del af koncerten rummer tre klagesange: Kong David begræder sin søn Absolons død i kamp; Dufays klagesang over Konstatinopels fald til Tyrkerne i 1453; og Rakels klagesang over sit døde barn, et af mange dræbt af Kong Herodes mænd ved barnmordet i Betlehem. Disse er omkranset af to Mariasange af den fransk-flamske komponist Jean Mouton, som udtrykker den dyrebare skønhed og håbet fremkaldt af en barnefødsel.

Disse referencer til splid mellem folk af forskelllige religioner og flygtningens kår er valgt med overlæg for at spejle nogle af de temaer, der er i Line Tjørnhøjs udvidede 'rapport' over civilisationens tilstand ved begyndelsen af vores nye årtusinde. Et værk skrevet specielt til Ars Nova.

Komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen, hvem Ars Nova har haft en særdeles tæt relation til, døde tidligere denne sommer. For at mindes Pelle og hylde hans fantastiske musik, afslutter vi vores koncert med et af de fineste værker han har skrevet til os: Three Stages. Dette er et værk i tre sektioner, der åbner som et musikalsk tæppe af københavnske gaderåb (der citerer Berios Cries of London forbigående), der så sammenflettes med en sonnet af Shakespeare, Janequins Chant des Oiseaux, foruden andre mere lokale tilføjelser, som eksempelvis Højt på en gren en krage. Hvor vi får lejlighed til at høre kragen!

PROGRAM:

Del I  
Musik fra middelalderens Frankrig  
Jean Mouton (1459-1522) Ave Maria Virgo Serena
Anon. 14. århundrede Doleo super te - Absolon, fili mi
Guillaume Dufay (1397-1474) Lamentatio Sanctae Matris Ecclesiae
Anon. fra Livre des Jeux de Fleury Rachel plorans
Jean Mouton Nesciens Mater
(Kort pause)  
Del II  
Line Tjørnhøj (*1960) Art Vox Reportage - on civilisation 2.0 (2014)
Pelle Gudmundsen-Holmgreen (1932-2016) Three Stages

Dirigent:

  • Bättre körsång får man leta efter

    Vänner av körmusik erbjöds ett unikt tillfälle att höra några verkliga toppkörer under Nordiska körexpeditionen i Helsingfors i helgen.

    HBL
  • A Danish breath from the choral summit

    "Ars Nova is one of the most interesting Nordic choirs, and from an artistic perspective perhaps the best of them all." Review of the concert Sunt Lacrimae Rerum at Ritarihuone in Helsinki on August 27th 2016.

    Rondo Classic