My end is my beginning

Torsdag den 26. januar 2023 kl. 19:30
Pris: 100 kr. / 50 kr. studerende og pensionister
Arrangeret af: Helsingør Domkirke
Læs anmeldelser

Paul Hillier træder efter over 20 år tilbage som chefdirigent for Ars Nova, og disse koncerter bliver hans sidste som kunstnerisk leder af ensemblet.

Programmet er en rejse gennem livet, hvor verdens bulder og råb mødes med det ophøjede og eviggyldige. Og– med Paul Hillers særlige flair for det raffinerede og multifaceterede – danner sammenhænge og meninger på flere niveauer i tekst og musik.

Koncerten har fået sin titel fra middelalderkomponisten Guillaume de Machauts værk Ma fin est mon commencement (Min ende er min begyndelse), som har det særlige ved sig, at det er komponeret ens forfra og bagfra. Gavin Bryars And so ended Kant's travelling in this world tager sig tid til at reflektere over livet som en rejse med mange stadier.

Disse eksistentielle overvejelser gennemkrydses af lydene fra byens og naturens larm og aktivitet. Orlando Gibbons Cries of London er lyden af blandt andet gadesælgere, rottefængere og natvægterens kalden, en hel dags stemmer elegant flettet ind i musikken. Dette værk inspirerede Pelle Gudmundsen-Holmgreens Three Stages (The Cries of Copenhagen), der i vanlig ”Pelle-stil” får flettet danske gaderåb sammen med skovens fugle og Shakespeare. Dette er et absolut hovedværk i nutidig dansk kormusik skrevet til Ars Nova og Paul Hillier i 2003.

How to fold the wind er skrevet til Ars Nova af den amerikanske pulitzer-vindende komponist Caroline Shaw i 2020. Shaw er en komponist med en dyb forståelse for den menneskelige stemme, og her vender hun helt tilbage til tilværelsens simplest form: Åndedrættet -  livets og sangens udgangspunkt. Værket indledes næsten ordløst med vejrtrækninger og enkelte let dissonerende akkorder, som langsomt vokser, mens enkeltdelene – stemmerne, ordene, harmonierne – folde sig ind og ud af hinanden.

Slutteligt, vil vi gerne sige tak for tyve fantastiske år, kære Paul. Det er vemodigt at skulle tage afsked med dig. Men som du selv siger med koncertens titlen: enhver ende er også begyndelsen på noget nyt. Vi ønsker dig alt godt fremover!

Koncerten er den første af fire koncerter med Ars Nova Copenhagen i Helsingør i 2023. Køb én samlet billet til alle fire koncerter og få rabat. Læs mere her. 

 

Ars Nova i Helsingør:
26. januar: Helsingør Domkirke kl. 19.30
11. juni St. Mariæ Kirke kl. 15.00
27. september: Helsingør Domkirke kl. 19.30
10. december, julekoncert St. Maria Kirke kl. 15.00

PROGRAM:

Pelle Gudmundsen-Holmgreen
(1932 – 1916)

Three Stages (The Cries of Copenhagen)

Guillaume de Machaut
(1300 – 1377)

Ma fin est mon commencement

Gavin Bryars
(1943 – )

And so ended Kant's travelling in this world

Orlando Gibbons 
(1583 – 1625)

The Cries of London (arr. Paul Hillier)
What is our life

Per Nørgård 
(1932 – )

Wie ein Kind

- Pause   -

 

Caroline Shaw
(1982 – )

How to fold the wind

 

Dirigent:

 • Flot afsked med Ars Novas visionære mesterdirigent

  Sangerne bøjede tonaliteten som våde siv og bandt de kantede, heterogene råb sammen med en underliggende, dronende tonestorm, inden de forvandlede kirkerummet til et drivhus af fuglefløjt, nasal brægen, vandrende oplæsning og tindrende, splintret skønhed...

  Magasinet Klassisk

  Magasinet Klassisk
 • Punktum for en dirigent – kolon foran fremtiden

  En nærmest mirakuløst veludført attacca-overgang mellem to værker på henimod 400 års tidslig afstand af hinanden satte hele aftenens tema – at når noget stopper, begynder noget andet – i relief.

  Seismograf

  Seismograf