Tamás Vetö

Tamás Vetö (kapelmester, pianist) kom til Danmark i 1957. Som 40-årig blev han i Radiokorets jubilæums festsang kaldt for "Den gamle Avant-Gartner". Det fortæller noget om Tamás Vetö, som gennem sin over 50-årige karriere har stået i vores tids musik' tjeneste. 

Legendarisk blev hans ensemble, PRISMA, som gennem mere en en årti spillede musik af Boulez, Ligeti,Nørholm og Nørgård, Gudmundsen-Holmgren, Mægård og andre. Hans kor, Cantilena, blev den første elite kor i Danmark, senere fulgte Lille Muko, og hans sidste bedrift som korleder var med Ars Nova, som han var chefdirigent for 1995-2000. Det Kongelige Operakor kom under hans ledelse på internationalt niveau, og man husker hans samarbejde med Danmarks Radios Kor.

Vetö er den eneste nulevende dirigent som kan prale med at have uropført en symfoni af Mozart (KV16/a med Odense Symfoniorkester, som chefdirigent). Han var 1. kapelmester ved Mannheim Nationaltheter og fast gæstedirigent ved operaen i Marseille, hvortil han i 2010 vender tilbage for at dirigere Andrea Chénier. Dirigent for Det Kongelige Kapel, mangeårig gæst ved Den Jyske Opera, Landsdelsorkestrene. Og i sit livs efterår dirigerer han endelig også i sit hjemland, Ungarn. 

Lærer ved DKDM, holdt masterckass i Paris, Seattle, Budapest, etc. Han er Ridder af Dannebrog, den spanske Merito Civile, og den Ungarske Stats Orden. Carl Nielsen æreslegat  etc.

Utallige CD indspilninger, og den mindværdige optagelse af Wagner's Ring, som han delte med sin kære kollega, Francesco Cristofoli.