A Ceremony of Carols

Fredag den 8. december 2023 kl. 19:30
Pris: 125,- (Studerende 50,-)
Arrangeret af: Silkeborg Kirke

Hvis du har brug for en stemningsfuld pause fra decembers travlhed, et musikalsk åndehul, så er Ars Novas julekoncert et godt bud. Under ledelse af den britiske dirigent Eamonn Dougan og akkompagneret af Tine Rehling på harpe vil ensemblets 12 sangere føre dig igennem et program med så udsøgt musik, at vi er sikre på, at også englene vil synge med!

Koncertens hovedspor er engelsk (og med harpe) og består af to samlinger af Christmas Carols. Koncertens hovedværk er Benjamin Brittens populære julekantate, A Ceremony of Carols, skrevet i 1942. Her har Britten sat musik til en række tekster fra middelalderen. Det er elleve satser med elementer af gregoriansk sang, for et skiftende antal sangere og med solistiske indslag for både stemmer og harpe. Komponisten Gustav Holst er mest kendt for sit orkesterværk, Planeterne, men han har også komponeret i mere intime formater. Blandt andet med Four Old English Carols (1907), en samling fine arrangementer af traditionelle engelske Christmas carols.

Den engelske musik krydres og krydses af et spansk spor, der indledes med den klart klingende Veni Domine af Juan Esquivel, en af de betydeligste komponister i den spanske højrenæssance. En af Esquivels vigtigste forbilleder var Cristobal de Morales, hvis musik af en samtidig teoretiker blev beskrevet som ’Spaniens lys sat i musik’. Siden følger den vidunderlige O magnum mysterium om Jesu fødsel i stalden skrevet af den største spanske renæssancekomponist af dem alle, Tomas Luis de Victoria. Endelig rundes det spanske spor af med Francisco Guerreros smukke Ave virgo sanctissima, en hyldest til jomfru Maria.

Traditionen tro skal der også være danske indslag ved Ars Novas julekoncert. Så koncertens tredje spor er et udvalg af klassiske danske julesange: P.E Lange-Müllers Gammel Julesang, Carl Nielsens Mit hjerte altid vanker og J.P.E. Hartmanns Blomstre som en rosengård. Samt en af vinterens smukkeste: Povl Hamburgers arrangement af Der er ingenting i verden så stille som sne. 

PROGRAM:

Juan Esquivel (1560-1623) Veni Domine
Gustav Holst (1874-1934) from Four Old English Carols
i. A babe is born
PE Lange Müller (1850-1926) Gammel julesang
Gustav Holst from Four Old English Carols
ii. Now let us sing
Cristóbal de Morales (1500-1553 Ecce virgo concipiet
Povl Hamburger (1901-1972) Der er ingenting i verden så stille som sne
Carl Nielsen (1865-1931) Mit hjerte altid vanker
Gustav Holst from Four Old English Carols
iii. Jesu, thou the Virgin born
Tomás Luis de Victoria (1548-1611) O magnum mysterium
Gustav Holst from Four Old English Carols
iv.The saviour of the world
Francisco Guerrero (1528-1599) Ave Virgo Santctissima
JPE Hartmann (1805-1900) Blomstre som en rosengård
Benjamin Britten (1913-1976) A Ceremony of Carols

Dirigent:

Gæster: