Vokale mesterværker i Påsken

De seneste år har Ars Nova Copenhagen indstiftet en påsketradition med opførelser af nogle af vokalmusikkens mesterværker. Således Bachs Johannes Passion i 2012 og Buxtehudes Membra Jesu Nostri i 2013. Ars Novas chefdirigent og kunstneriske leder, Paul Hillier, har til påsken 2014 sammensat et spændende program, der indeholder noget af det mest sublime passionsmusik for kor.

Stabat Mater er en passionssalme fra middelalderen. Den skildrer Jomfru Marias smerte ved korsets fod. Ars Nova fremfører to fortolkninger af teksten af de to italienske mestre Palestrina og Domenico Scarlatti. Det er to hovedværker indenfor kormusikken: Palestrinas udsætning i hans elegante og dynamisk flydende stil, der har haft så stor betydning for eftertidens kompositionsmusik. Og Scarlattis unikke mesterværk af uimodståelig dramatisk nerve og lyrisk sødme bundet sammen af en klar stilistisk enhed og en overlegen palet af klangfarver. Han deler i øvrigt fødeår med de to mestre Bach og Händel. Der må bestemt have været noget musikalsk i luften dengang i 1685.

Et andet vokalt hovedværk er Allegris Miserere, oprindeligt skrevet til det Sixtinske Kapel i Rom, hvor det udelukkende blev sunget. En populær historie fortæller (bakket op af familiens breve), at den kun fjortenårige Mozart under et besøg i Rom hørte stykket ved en messe. Senere samme dag skrev han det ned fra hukommelsen, hvorefter stykket fandt vej til den bredere offentlighed.

Ars Nova fremfører også dansk musik. Lewkovitchs Lamentationer inspireret af katolsk kirkemusik og Holmboes Miserere fra hans Liber Canticorum. Begge er fremragende værker af to af de mest toneangivende danske komponister i det 20. århundrede.

Koncerten fra Garnisonskirken udsendes på DR P2 den 14. april kl. 19.20.

Vi har desværre ikke egne optagelser af de nævnte værker, så her er Ruht Wohl Ihr Heilige Gebeine af Bach fra vores påskekoncerter i marts 2012. Det er fantastisk musik – tag 7 minutter og nyd det:

Læs mere om koncerterne her på siden.