The Nordic Choir Expedition - Tenso Days 2016: Workshop for unge komponister session 2

Tirsdag den 25. oktober 2016 kl. 13:30
Pris: Free entrance.

Workshop for unge komponister med Helsinki Kammerkor og James Wood. Gratis adgang!

Siden 2011 har Tenso netværket foranstaltet workshops for komponister fra det meste af verdenen. Hovedsigtet har været at gøre komponiststuderende mere hjemmevante, når de beskæftiger sig med den menneskelige stemme og i særdeleshed med professionelle vokalensembler eller kammerkor. Der gives coaching af James Wood, som har været en gennemgående figur sekunderet af etablerede komponister og kordirigenter som Leo Samama, Ronald Hayrabedian, Fredrik Malmberg m.fl. Notation, stemmeteknik og live demonstration af komponistens partitur omsat til levende sangere og med dialog med dem og endda spørgsmål fra publikum har karakteriseret de foregående års workshops. Forløbet indebærer naturligvis en sortering og flere runder, hvor der er medvirken af et professionelt kammerkor/ ensemble fra Tenso-netværket. Desuden indbefatter det face to face dialog mellem den enkelte komponist og 1-3 coaches.

The Nordic Choir Expedition er en nordisk korfestival, som i efteråret 2016 på skift finder sted i Oslo, Helsinki, Stockholm og København. Ved festivalen kan publikum indenfor få dage opleve den mest omfattende samlede live fremvisning til dato af det ypperste indenfor nordisk professionel kor- og ensemblesang. De deltagende ensembler er Ars Nova Copenhagen, Helsinki Chamber Choir, Det Norske Solistkor og Eric Ericsons Kammerkör – et fra hvert land. I København bliver festivalen endnu flottere, idet DR VokalEnsemblet og Ars Nova Copenhagen sammen er værter for den første danske udgave af Tenso Days. Hermed kan festivalen i København præsentere endnu et nordisk elite-vokalensemble og i alt 5 koncerter, hvor ny kormusik fra hele Norden sættes overfor værker fra det internationale repertoire. Programmet omfatter desuden en workshop for unge komponister, en paneldiskussion om nordisk kormusik og et samarbejde mellem tre af ensemblerne om opførelsen af en berømt 40-stemmig motet af Thomas Tallis.

Tenso er et middelalderligt provencalsk ord, som dækker over en særlig genre af trubadursang. To eller flere trubadurer, datidens sangere, komponister og digtere, tager emner op, som de forsvarer i poesi og sang. Moralske emner eller kærlighed er som regel inspirationen. Tenso network består af 20 af Europas bedste professionelle kor, der alle deler et stort engagement i nutidig a cappellasang. De kommer fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Letland, Polen, Kroatien, Slovenien, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien, Portugal og Irland. Korene arrangerer musikfestivaler, Tenso Days, flere gange årligt rundt i Europa, og de bestiller ny kormusik, arrangerer master classes for unge dirigenter og unge komponister, de har etableret et kammerkor for unge sangere, og de arrangerer Professional Days for kunstneriske ledere, dirigenter som administrative.

De deltagende komponister er:

Aftab Darvishi

Som Bachelor of Art med topkarakter i sin fødeby Teheran, flyttede Aftab Darvishi (Iran, 1987) til Holland, hvor hun studerede komposition ved det Kongelige Konservatorium i Haag, og komposition for film og nutidig musik igennem ikke-vestlige teknikker ved Konservatoriet i Amsterdam. Aftab Darvishi er medlem af KHZ, et eksperimentelt elektronisk ensemble, grundlagt i 2015 af Yannis Kyriakide. Hun blev bedt om til at forelæse ved Teherans Universitet at skrive et stykke baseret på Boulezs Notations for slagtøj, opført på Holland Festival. Darvishi er blevet udvalgt til at deltage som komponist Paphos Festival – Europæisk kulturhovedstad (Cypern) i 2017.

Piyawat Louilarpprasert

Piyawat Louilarpprasert (Thailand, 1993) har studeret komposition og direktion ved Mahidol Universitetet i Bangkok, Thailand. I 2015 flyttede han til England for at tage en kandidat i komposition med Dai Fujikura og Gilbert Nuono ved Royal College of Music. Han deltog i flere forskellige masterclasses, såsom Darmstadt New Music Festival 2014 / Studio Musikfabrik, hvor han arbejde med Helmut Lachenmann og Georges Aperghis. Piyawat Louilarpprasert har vundet adskillige priser for sine kompositioner, bl.a. førsteprisen fra The Princess Galyani Vadhana Youth Orchestra i 2015 og Young Thai Artist Award for kammermusik komposition. Han var finalist i “Young Composer in Southeast Asia, contemporary traditional music” i 2013, og ”Morgendagens Mozart” ved Royal Northern Sinfonia i 2015.

Sophie Sparkes

Sophie Sparkes (1996) er en engelsk komponist, hvis kompositoriske output varierer fra kor til instrumentalmusik, kammeropera, teatermusik, elektroakustisk komposition, lydinstallation og musikvideoer. Sophie studerer i øjeblikket komposition med Eugene Birman, ved Universitetet i Oxford, og har tidligere studeret ved the Junior Royal Academy of Music og The Purcell School for Young, hvor hun vandt Tim Stevenson-prisen for ”fremragende ung komponist” 2014. Sophies værker er blevet uropført på spillesteder som Saatchi Gallery, St Martin-in-the-Fields og The Royal Academy of Music af ensembler som The Aurora Orchestra, The BBC Singers og Music Off Canvas. Hendes bestilling inkluderer en pop-up opera, Chuggers, for Tête à Tête: Operafestivalen 2015 og et værk til 20×12 Cultural Olympiad with Sound and Music.

PROGRAM:

Mandag d. 24. oktober kl. 13.30-16.30 Helsinki Chamber Choir & James Woods Workshop for unge komponister
Tirsdag d. 25. oktober kl. 13.30-16.30 Helsinki Chamber Choir & James Woods Workshop for unge komponister

Workshoppen finder sted i Trinitatis Kirkes sognegård lige bag ved selve kirken.
Gratis entré.

Dirigent:

Sopran:

Alt:

Tenor:

Bas: