Eric Ericsons Kammerkor: Holy and bright / The Nordic Choir Expedition

Lørdag den 10. juni 2023 kl. 14:00
Pris: 175 kr.

Velkommen til The Nordic Choir Expedition 2023. Den 9. og 10. juni kan publikum, ganske exceptionelt, opleve fire af nordens førende kammerkor, Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkor og Ars Nova Copenhagen sammen i København. 

Festivalens anden dag starter med det legendariske svenske Eric Ericsons Kammerkor under ledelse af Fredrik Malmberg, der præsenterer koncerten Holy and bright, fuld af åndelighed og mystik.

Koncerten starter med Carl Nielsens inderlige Benedictus Dominus fra Tre Motetter for a cappella kor (1929). Motetterne blev komponeret i årene før hans død, da han studerede renæssancekomponisters vokale polyfoniske værker, og Nielsen var selv meget tilfreds med Benedictus‐satsen. Herefter følger Pendereckis gribende Stabat Mater (1962). Den er skrevet til tre firestemmige kor a cappella og blev senere inkluderet i hans oratorium Lukaspassionen.

Musica Psalterii Gloriosi fra Đuro Živkovićs hellige motet, Lyra Laudis (2021), er teksten baseret på et velkendt etiopisk digt fra det 16. århundrede til ære for Jomfru Maria, "Enzira Sebhat". Teksten til Thomas Jennefelts værk Dann entstrahlt….. (2013) er hentet fra Det Andet Vatikankoncil fra 1965, som udtrykker datidens håb om muligheden for fred trods igangværende konflikter og krige.

I Sven-David Sandströms kantate Es ist genug (1986) genbruger komponisten teksten i en Buxtehude-kantate, citerer dens musik og flet uden problemer sit eget materiale ind i værket. Poeten E. E. Cummings' modernistiske, haiku-lignende naturpoesi inspirerede Matthew Petersons An Inner Sky (2022). I sidste sats, brIght, er ordene taget fra hinanden, og sat sammen på en legende og samtidig dybsindig måde.

Til Britta Byströms nyskrevne værk Another part of the wood (2022) er teksten hentet fra Shakespeares skuespil En skærsommernatsdrøm, og scenen, hvor Titania bliver vugget i søvn af sine feer. Felix Mendelssohn-Bartholdys Salme nr. 43, Richte mich Gott fra Drei Psalmen op. 78 (1844) betragtes som et højdepunkt i kormusikken med dens lysende stemning af skønhed, fred og kærlighed.

Medvirkende

Eric Ericsons Kammerkor
Fredrik Malmberg, dirigent

Eric Ericsons Kammerkor blev grundlagt i 1945 af den dengang 27-årige Eric Ericson og har siden indtaget en central plads i svensk og internationalt musikliv. Hans og korets store interesse for hele tiden at finde ny musik og nye arbejdsområder gør, at ensemblets repertoire stadig er meget bredt i dag: fra tidlig musik til det allernyeste og nykomponerede. Efter Eric Ericsons død i 2013 er Fredrik Malmberg suppleret af svenske og internationale gæstedirigenter blevet ansat som chefdirigent.

På verdensscenen hører Eric Ericsons kammerkor til i den absolutte topklasse af professionelle ensembler. Højdepunkter fra det internationale arbejde er bl.a. samarbejderne med Radiokoret og Berliner Filharmonikerne med dirigenter som Claudio Abbado, James Levine og Riccardo Muti.

Siden 2003 har Eric Ericsons Kammerkor haft et tæt samarbejde med Kungliga Filharmonikerna og Koncerthuset i Stockholm. Eric Ericsons kammerkor er en del af TENSO - det europæiske netværk af professionelle kammermusikkor.

 

The Nordic Choir Expedition er en nordisk kor-festival, som nu finder sted for tredje gang. Fire af nordens bedste kor og vokalensembler: Helsinki Kammerkor, Det Norske Solistkor, Eric Ericsons Kammerkör og Ars Nova Copenhagen, sætter hinanden stævne i deres respektive hjembyer: Helsinki, Oslo, Stockholm og København. I 2023 er planlagt som en særligt klimavenlig festival, og har særligt fokus på menneskets syn på naturen og vores evne til at tage vare på den. 

Samarbejdet grundlagdes i 2016 med udgangspunkt i Tenso – et europæisk netværk for professionelle kammerkor, som alle ensemblerne er medlemmer af.

I 2023 mødes de fire kor i deres respektive hjembyer Oslo, Stockholm, Helsinki og København. I København afholdes festivalen d. 9. og 10. juni i Trinitatis Kirke og Garnisons Kirke. Billetter til koncerterne koster 175 - 225 kr. Partoutkort til alle fire koncerter koster 500 kr.

Projektet er støttet af Creative Europe og Nordisk Kulturkontakt. Ars Nova Copenhagens deltagelse er desuden støttet af A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Korsangernes Fællesråd og Københavns Musikudvalg.

PROGRAM:

Program

Carl Nielsen: Benedictus Dominus

Krzysztof Penderecki: Stabat Mater

Djuro Zivkovic: Musica Psalterii Gloriosi

Thomas Jennefelt: Dann entstrahlt…

Sven-David Sandström: Es ist genug

Matthew Peterson: brIght

Britta Byström: Another part of the wood

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Richte mich Gott

 

Dirigent:

Sopran:

Alt:

Tenor:

Bas: