Lars Hannibal

Lars Hannibal voksede op i Århus, og som mange andre teenagere i 60èrne begyndte han at spille guitar inspireret af bla. Bob Dylan, The Beatles, The Kings og Rolling Stones. I slutningen af 60érne hørte han en indspilning med Andre` Segovia, som spillede Bach`s Gavotte. Denne oplevelse blev et vendepunkt for Lars Hannibal, og han begyndte at spille klassisk guitar. Den rytmiske guitar blev dog først lagt på hylden efter endt konservatorieuddannelse i 1980!  I 70érne var han med i flere bands i Århus.

Lars Hannibal var ansat som musiklærer på Socialpædagogisk Seminarium fra 1972-1991, og var i mange år også lærerrådsformand. Samtidig var han fra 1977-1985 ansat som guitarlærer på konservatoriet i Århus, - specielt i rytmisk guitar.

Lars Hannibal studerede guitar på konservatoriet i Aarhus og lut hos Toyohiko Satoh i Haag i årene 1972 til 1980.

Han har primært arbejdet som kammermusiker, og har siden 1980 tourneret intensivt i Europa, USA, Mellemøsten, Mexico, Korea, Kina og Japan. I mange år var det med violinisten Kim Sjøgren i Duo Concertante. Fra 1992 har han sammen med sin tidligere kone, blokfløjtenisten Michala Petri, spillet mere en 1.500 koncerter. De har som Petri/Hannibal Duo optrådt på verdens førende festivals og koncertsale. I december 2010 var de inviteret af Chamber Music Society of Lincoln Center til at spille den direkte TV transmitterede julekoncert til alle amerikanske hjem Live from Lincoln Center.  Petri/Hannibal Duo fejrede i koncertsæsonen 2011/12 deres 20 års jubilæum.

Lars Hannibal nysgerrighed og åbenhed er gennem årene kommet til udtryk i forskellige projekter og samarbejder. I 80èrne spillede han på sin elektriske lut i trioen 3 x LARS, med bassisten Lars Ole Godtfredsen og sangeren Lars Thodberg Bertelsen. Trioen eksperimenterede med mødet mellem renæssance musikken og den moderne rytmiske musik. Den elektriske lut brugte han også da han lavede musik til en ballet af koreografen Eske Holm, i trio med violinisterne Svend Asmussen og Kim Sjøgren, og i kvartetten Birth of a Quartet med Niels Henning Ørsted Pedersen, Kim Sjøgren og Palle Mikkelborg. Senere blev den elektriske lut taget op igen, da han satte musik til Thomas Evangeliet i samarbejdet med skuespilleren Lone Hertz.

Sammen med skuespilleren Ghita Nørby, pianisten Svenn Skipper og Michala Petri har han siden 1997 tourneret med forestillingerne Musik og Eventyr og Den Forelskede Nattergal, -  instrueret af Peter Langdal og tilrettelagt af Niels Birger Wamberg.

Sammen med Ghita Nørby kan Lars Hannibal opleves i Ord og Toner, hvor Ghita bla. læser hendes favorit eventyr af H.C.Andersen og Fabler af La Fontaine, og Hannibal spiller kendte og elskede klassiske guitar highlights. Undervejs samtaler de om aktuelle emner der optager dem, og om deres mangeårige liv på scenen!

Lars Hannibal interesse for ballet resulterede i musikken til balletten Journey som Palle Mikkelborg komponerede sammen med og til Duo Concertante,-  en Memorial Ballet til den store danske danser Erik Bruhn. Koreografien til denne ballet er af den engelske koreograf Christopher Bruce, og den blev uropført i Huston med Huston Ballet Company. Balletten blev også vist i Danmark i Århus Festuge, og produceren Thomas Grimm lavede en TV version, som er blevet vist i store dele af verden.

Med Kim Sjøgren, i Duo Concertante, indspillede Lars Hannibal mange CDèr for EMI, bla. musik af Niccolo Paganini, Mauro Giuliani, Pablo de Sarasate, Edvard Lalo og Danske Sange. Lars Hannibal arrangerede alle guitararrangementerne.
Der blev også skrevet en del værker til Duo Concertante af bla. Hermann D. Koppel, Jørgen Jersild, Vagn Holmboe, Palle Mikkelborg og Buch Lacy. Duoen arbejdede allerede fra 1980 med en meget ”uformel” koncertform, hvor fortællinger om musikken og anekdoter, spillede sammen med musikken og etablerede en afslappet atmosfære der befordrede lytternes opmærksomhed og koncentration. Denne koncertform var også stærkt medvirkende til at nedbryde fordomme om den klassiske musik, og havde som sådan også et ”pædagogisk” sigte. Duoen bevægede sig også udover den klassiske musik, og spillede på mange koncerter et program der inddrog folkemusik, jazzmusik og populærmusik. I 80èrne var duoen en hyppig gæst på DR/TV i mange forskellige typer programmer, hvilket var medvirkende til at gøre Duo Concertante til et folkeligt populært ensemble.

Et ønske om at udforsket mødet mellem den klassiske populærmusik og den nutidige populærmusik resulterede i slutningen af 80`erne i et samarbejde mellem Duo Concertante og sangerinden Birthe Kjær. De tournerede i nogle år sammen og indspillede CDèrne På en anden måde med danske sange, og På vores måde med sange fra danske film.

I 1998 startede Lars Hannibal et samarbejde med trompetisten Michael Brydenfelt, og i januar 1999 kom deres meget omtalte CD Memory, som efter 6 uger blev tildelt en guldplade, og opnåede en 2. plads på den officielle pophitliste

Med Michala Petri har Lars Hannibal, for RCA/BMG, indspillet CD´erne Souvenir, Air og Kreisler Inspirations, den sidste med romantisk musik for blokfløjte og guitar inspireret af Frits Kreisler. Denne CD blev i 2002 tildelt Deutscher Schallplattenpreis, (ECHO AWARD) i kategorien kammermusik.  I 2006 udkom CD`en Los Angeles Streets Concerto, med musik af Thomas Koppel, som samme år blev kåret til Bedste Danske Klassiske Udgivelse.

For at opnå den fulde kunstneriske frihed og rettigheder til fremtidige indspilninger, besluttede Lars Hannibal og Michala Petri i efteråret 2006 at starte deres eget pladeselskab, OUR Recordings. Selskabet, med Lars Hannibal som direktør og kreativ kraft, har indtil nu udgivet 18 CDèr som alle har fået overvældende internationale anmeldelser. Movements, med moderne blokfløjtekoncerter, fik i 2008 en Grammy Nominering, det samme fik Chinese Recorder Concertos i 2011. Flere har været månedens CD`er i Tyskland, sidst The Nightingale, med Michala Petri og DR Vokal Ensemblet i marts 2012, som i oktober 2012 i Berlin fik tildelt den tyske ECHO AWARD. Pladeselskabet udgiver CDèr hvor enten Michala Petri eller Lars Hannibal deltager som musikere. Petri/Hannibal Duo har på OUR Recordings udgivet Siesta og Cafè Vienna og i forbindelse med deres 20 års jubilæum som Duo Virtuoso Baroque!

Siden 2004 har Lars Hannibal arbejdet intenst med kinesisk musik, musikere og komponister og lanceret projektet Dialogue-East meets West. Dette projekt har resulteret i flere indspilninger og tourneer i Kina og Europa. Med udgangspunkt i dette projekt blev han bedt om at være kurator på den Danske Galla Koncert på EXPO i Shanghai 2010. Denne koncert blev, som eneste National Galla koncert, vist på CCTV Music Channel, - mere end 200.000.000 så med,-  og den er også vist på  DR/TV. Lars Hannibal har også holdt foredrag om projektet på Central Conservatory i Beijing, og i marts 2011og 2012 var han inviteret som gæsteforedragsholder på et symposium for alle kinesiske symfoniorkestre. 

I 2005 startede Lars Hannibal, som en del af projektet Dialogue- East meets West, et samarbejde med den kinesiske Xiao spiller Chen Yue, og i foråret 2007 udkom deres første CD Spirits. Sammen med Michala Petri og pipa spilleren Yan Jiang har de dannet Quartet-East meets West.

Lars Hannibal indgår igen i duo kombinationen violin og guitar, denne gang med den unge kinesiske stjerneviolinist Chen Yi, som i dag lever i USA.  I foråret 2010 udgav de sammen Melodies med populære klassiske melodier. Lars Hannibal`s eneste solo CD er albummet Romance, som udkom på EMI.

I 1991 blev han tildelt FTF's kultur pris og i 1993 Dansk Solist-Forbunds Jubilæums pris, - Lars Hannibal er også Ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp.

Lars Hannibal kan også høres i foredragene Mit liv med musikken,- en anderledes musikerkarriere og Dialogue-East meets West, hvor han  fortæller om sine erfaringer med den kunstneriske interkulturelle dialog, og dens betydning for fremme af den mellemfolkelig forståelse i den globaliserede verden. Han kommer også ind på mulighederne for samarbejde mellem kunsten og erhvervslivet.
Kulturministeren bad i januar Lars Hannibal om at sammensætte en gruppe af personer indenfor kunst og kulturlivet, - en rådgivende ”Art and Cultural Task Force”, som også skal være ide` forum for en stor dansk kultursatsning i Kina i 2014.

Gennem sit internationale virke i musikken tjeneste har Lars Hannibal opbygget et betydeligt netværk, og han arbejder også som Michala Petri`s manager.

Siden august 2012 har Lars Hannibal været medlem af VL 4, som er en netværksgruppe for virksomhedsledere.

Lars Hannibal bor i København sammen med sine 2 døtre Amalie på 17 år og Agnete på snart 18 år.

www.ourrecordings.com og  www.michalapetri.com