ARS NOVA Copenhagen er et danskbaseret, internationalt vokalensemble på 12 medlemmer, der specialiserer sig i renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, som udføres med præcision og nerve, og med en sound, der vækker opmærksomhed overalt i verden.

Ensemblet har for længst etableret sig som et af verdens fineste vokalensembler og har igennem årene turneret i mere end 40 lande. Med koncerter i København og resten af Danmark og flere årlige turnéer verden over, er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde. I 2023 turneres i Norge, Sverige, Finland, USA og Hong Kong.

Gennem årene har Ars Nova haft tætte samarbejder med en lang række både internationale og danske komponister, herunder Pelle Gudmundsens-Holmgreen, Per Nørgård og Avo Pärt. Senest har ensemblet uropført værker af Bent Sørensen, Signe Lykke, Caroline Shaw og Galina Grigorjeva (sommer 2023).

Ars Nova har indspillet en lang række albums, der har vundet adskillige priser; heriblandt en Grammy for The Little Match Girl Passion med musik af David Lang (med Theatre of Voices på Harmonia Mundi). Ensemblets seneste udgivelse er "...and..." (Naxos) med værker af Arvo Pärt, Julia Wolfe og Caroline Shaw samt italienske middelaldersange fra Laudario di Cortona, som var nomineret som årets udgivelse ved P2-prisen 2022, og Crossing Borders (Dacapo) med musik af Carl Nielsen, Niels W. Gade, Vagn Holmboe, Wilhelm Stenhammer og Line Tjørnhøj. Begge udgivelser har modtaget topanmeldelser i pressen. 

Andre udgivelser er Creator Spiritus med musik af Arvo Pärt og The Christmas Story (Harmonia Mundi), Gallos Y Huesos | Notker med musik af den argentinske komponist Pablo Ortiz (Orchid Classics) og The Golden Age of Danish Partsongs (Dacapo) med musik af en perlerække af de bedste danske vokalkomponister fra de seneste 200 år. Heinrich Schütz har en helt særlig plads hos Ars Nova, og gruppen indspillede i årene 2008-2011 komponistens samlede dramatiske værker til påske og jul. Indspilninger, der førte til en invitation til at være artist in residence ved den tyske Heinrich Schütz Musikfest. 

Ars Nova blev grundlagt i 1979 og lededes frem til 1995 af den danske dirigent og komponist Bo Holten, hvis banebrydende ideer om et repertoire, omfattende både tidlig og ny musik hjalp med at etablere ensemblets position både i Danmark og internationalt.

Tamás Vetö, som efterfulgte Holten i 1995, dirigerede bl.a. en lang række meget roste koncertopførelser og indspilninger af ny dansk musik.

Fra begyndelsen af dette århundrede og frem til 2023 blev ensemblet ledet af Paul Hillier, der med sit kunstneriske udsyn og sin kompromisløshed løftede Ars Nova Copenhagen til det høje niveau, hvor gruppen befinder sig i dag. Paul Hillier blev i 2023 udnævnt som æresdirigent for Ars Nova Copenhagen.

I 2024 tiltrådte Sofi Jeannin som ensemblets nye chefdirigent. Svensk/franske Jeannin er efterspurgt som dirigent over hele verden: Udover at hun varetager posterne som chefdirigent for BBC Singers og Maitrise de Radio France, optræder hun jævnligt som gæstedirigent ved en lang række førende europæiske kor og vokalensembler. Det er således endnu engang lykkedes Ars Nova at tiltrække en international topdirigent fra den øverste hylde.

Ars Nova er en del af Tenso – Det europæiske netværk for professionelle kammerkor.

Du kan modtage information om kommende udgivelser og koncerter direkte i din mailbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.