Kvalitetskor viste overlegen vokal styrke

Gadesange og gaderåb
Thomas Michelsen, Politiken
Onsdag, 23. november Læs anmeldelsen på www

Vokalensemblet Ars Nova Copenhagen blandede gamle gaderåb med råtonal sentimentalitet.
Fem stjerner *****

Humor af høj karat kom på banen straks fra start, da de 12 sangere lod rejekællingers gaderåb blande sig i babylonisk forvirring med vor tids bilreklamer og CO2-kvoter. Tilsat fransk renæssancemusik, en sonet af Shakespeare og sydende bandeord var resultatet den vildeste vokalpolyfoni i forrygende udførelse!

De tre korsatser fra 2003 med den samlede titel ' Three Stages' er af komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Deres univers lader sig kun realisere af sangere så virtuose som det dusin solister, der i flok udgør Ars Nova Copenhagen. Efter ' I gaderne' fulgte ' I skovene', hvor en overlæsset skovidyl med kukkende gøg og en rappende and ( hvad så end den sidste lavede inde i skoven) udgjorde et uigennemtrængeligt vokalkrat, hvorfra kønne børnesange og salmer som ' Højt på en gren en krage' og ' Nu vågne alle Guds fugle små' stak hovederne frem.

Krævende kormusik
Ars Nova Copenhagen har lige vundet P2 Prisen for andet år i træk i kategorien ' Lyt til nyt', og det er i høj grad nutidens skov af krævende kormusik, de dyrker. Ensemblet har i over 30 år haft fokus på henholdsvis helt gammel og helt ny musik, og under dirigenten Paul Hillier er de nuværende 12 sangere i Ars Nova optaget af ikke mindst engelsk og amerikansk tradition, når det kommer til samtidsmusikken.

Det var således Hilliers eget vokalarrangement af amerikaneren Steve Reichs legendariske ' Clapping Music' fra 1972, opført af seks mandlige sangere, der sammen med afrikanske tamburinrytmer gav nogle af eftermiddagens mest ' klassiske' nye musikoplevelser i Garnisons Kirke.

Heftig rytme
Men sangerne gjorde også meget ud af at spille på kirkerummets akustik, når de vandrede rundt under koncerten og lod lyde forskubbe sig i forhold til publikum. Vi havde nok ikke oplevet Ars Nova synge korsatser af engelske Steve Martland, hvis ikke det var for landsmanden Paul Hillier. Men med David Hildebrandt på marimba til at forstærke lyden af klokker og med syge klange i heftig rytme blev Steve Martlands tre ' Street Songs' en oplevelse.

Martlands lærer, hollandske Louis Andriessen, leverede eftermiddagens hvilepunkt med balsamiske harmonier i den ridderlige ' Un beau baiser'.

Klare kvaliteter
Alt for ofte er kormusik en tandløs affære, men ikke denne søndag. Kun briten Howard Skemptons fire sange trak den pauseløse koncert lige en anelse for længe ud med deres råtonale sentimentalitet, men også de havde klare kvaliteter.

Ars Nova er i det hele taget et kvalitetsensemble.