Engleengelsk og soldatersang

Henry Purcell (1659-1695): The Voice of the Turtle
Ole Straarup, Århus Stiftstidende
Søndag, 27. april Link til artikel

Man hørte englene synge i op til flere halleluja-satser, mener Stiftens anmelder, der giver Ars Nova hele seks stjerner

»Torden og lynild«. Med disse ord introducerer dirigenten efter to instrumentalsatser »Furiernes dans«.
Allerede få minutter inde i koncerten har man den gode fornemmelse af, at dét hér ikke vil blive metervare. Andrew Lawrence-King er veloplagt på plads med Ars Nova og CoCo. Herligt, sådan en lørdag eftermiddag, tænker man – og bliver på små to timer bekræftet. Det er herligt at være i selskab med (musik)folk, der kan noget, og som ikke skjuler deres glæde ved det – hvad enten de spiller engle- eller soldatermusik.
Purcell, denne fantastiske komponist, leverede hele repertoiret, tolket og fantasifuldt sat i scene af Lawrence-King, og strålende formidlet af det samlede musiker- og sangerhold.
Ars Nova imponerede ved såvel fine soloindslag som magtfulde tuttipassager. Man hørte englene synge i op til flere halleluja-satser; der var lige stemmer (bl.a. 3 soldater!) og blandede, og det lød af mere end antallet af sangere!
Lidt det samme på instrumentalsiden. Når hele ensemblet spillede igennem, var der en nydelsesrig fylde og mættethed i klangen, som man normalt forbinder med tilstedeværelsen af mange musikere. Concerto Copenhagens musikere kommunikerer bl.a. også ved »at gå til den«, og i samarbejdet med den engelske specialist indøves desuden en række overraskende, dynamiske spillemåder, f.eks i den nævnte furiedans, hvor grovkornede crescendi på rad gav levende billeder til hørefilmen. Morsomt og interessant var det også at høre scenemusikken fra »Abdelazar«, hvor originaltemaet til ”The Young Person’s Guide to the Orchestra” kommer fra. Purcell’s egen udgave af rondeau’en står sig ganske fint mod Benhamin Brittens for stort, moderne symfoniorkester. Ja, helt tæt på, er den bestemt at foretrække i CoCo’s tolkning.
Helt tæt på følte man sig også i de passager, hvor Lawrence-King optrådte solo eller i strengelegsduet. Det var en udsøgt nydelse at høre hans spil på barokharpen. Overskud af den mest vedkommende slags