Sjælens Stemmer

Torsdag den 27. juni 2024 kl. 19:30
Pris: 100 kr. / 50 kr. studerende og pensionister
Arrangeret af: Helsingør Domkirke

"Sjælens Stemmer” præsenterer eksklusiv ny vokalmusik, udvalgt af Ars Nova Copenhagen i samarbejde med International Society for Contemporary Music, der har udpeget ensemblet til at varetage det vokale repertoire ved festivalen World New Music Days, der i år afholdes på Færøerne. 

Ved koncerten synger Ars Nova værker af en række yngre komponister, der giver deres bud på fremtidens vokalkunst. Et fællestræk for alle kompositioner er en hengivelse til det inderlige, en musikalsk dør indtil sjælen. Mange er inspireret af klassiske latinske tekster, som peger på en musikalsk inspiration fra musikkens tidlige mestre, der hos de forskellige komponister gribes meget forskelligt an. Andre befinder sig musikalsk rent i vores samtid. 

Irske Rhona Clarke formidler lyden af evigheden i sin fortolkning af Hildegard von Bingens tekst "O Vis Aeternitatis". 

Gyöngyösi Levente fra Ungarn har skrevet "Beati mundo corde", velsignet er den rene i hjertet, til sin lærer og inspiration, den anerkendte komponist og kordirigent japanske Ko Matsushita. 

Amerikanske Sarah Rimkus blander W. B. Yeats digt, Mother of God, med den traditionelle Ave Marie salmei et forsøg på at portrættere Marias menneskelige væsen. 

Tsung-jen Hen fra Taiwan og Færøske Kari Bæk har begge skrevet lovprisninger i henholdsvis "Cantate Domine" og "Laudate Domine".

Danske Mette Nielsens "Tidlig Solopgang" er en ordløs gengivelse af en ungdommelig cykeltur hjem gennem byen en tidlig sommermorgen. 

George Floyds desperate sidste ord, "I Can't Breathe", danner rammen for Skotske James Robertsons værk.   

Endelig sluttes koncerten med at mindes en af vor tids mest væsentlige komponister, finske Kaja Saariaho, der døde sidste år, med hendes "Tag des Jahrs" for stemmer og electronics. 

Vokal skønhed er et gennemgående element ved koncerten. Selv det til tider barske og dissonante kan være en kilde til noget smukt. 

Glæd dig til at opleve en koncert, hvor helt ny vokalmusik foldes ud – bevægende, betagende og indimellem fuldstændig grænseløs. Fordyb dig i stemmens kraft og oplev musik, der udforsker og udfordrer det velkendte.

PROGRAM:

Mette Nielsen (DNK) Tidlig solopgang
Levente Gyöngyösi (HUN) Beati mundo corde
Tsung-Jen Hsieh (TWN) Cantate Domino
Rhona Clarke (IRL) O Vis Aeternitatis
Sarah Rimkus (USA) Mater Dei
James Robertson (SCO) I Can’t Breathe
Kári Bæk (FRO) Videmus nunc per speculum
Laudate Dominum
Kaija Saariaho (FIN) Tag des Jahrs

Dirigent: